Brändi­markkinointi vai taktinen mainonta?

Brändi­markkinointi vai taktinen mainonta?

Markkinoinnin maailma tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia tavoittaa kohdeyleisö ja vaikuttaa asiakkaisiin. Mutta oikeastaan on vain kaksi tapaa tehdä markkinointia: brändillinen ja taktinen.

Brändimarkkinointi ja taktinen mainonta eroavat toisistaan kuin sprintti ja maratoni – brändimainonnan hyöty näkyy pitkällä aikavälilä, kun taas taktisilla kampanjoilla tahkotaan tuloksia tässä ja nyt. Molempia kuitenkin tarvitaan liiketoiminnan kasvuun, oikeassa suhteessa ja laadukkaasti toteutettuna.

Brändimarkkinointi: asiakassuhteiden luotettava rakentaja

Bränditunnettuus ei ole vain mieleenpainuva logo tai slogan, vaan kokonaisvaltainen kokemus yrityksestä. Vahva brändi rakentaa luottamusta ja erottuu kilpailijoista. Se auttaa houkuttelemaan uusia asiakkaita, mutta samalla myös pitämään kiinni nykyisistä.

Brändimarkkinointi keskittyy yrityksen identiteetin ja imagon rakentamiseen pitkässä juoksussa. Se luo perustan pitkäaikaisille asiakassuhteille ja vahvistaa asiakkaiden lojaaliutta. Brändimarkkinoinnin mittaaminen kuitenkin vaatii erillisiä bränditunnettuuden tutkimuksia.

Mieleenpainuva konsepti auttaa brändiä erottumaan mainonnan melussa, mutta brändin ytimen tulisi heijastua kaikista asiakaskohtaamisista, oli kyse sitten verkkosivustosta, somekanavista tai asiakaspalvelutilanteista.

Taktinen mainonta: lyhyen aikavälin tehoruiske

Taktinen mainonta keskittyy saavuttamaan lyhyen aikavälin tavoitteita, kuten kasvattamaan myyntiä, keräämään liidejä tai maksimoimaan konversioita. Taktisen mainonnan ehdoton etu on sen mittaaminen – sijoitetun summan tuottoa ja siten mainonnan toimivuutta on helppo seurata digitaalisissa kanavissa.

Kampanjat ja tarjoukset ovat tärkeitä työkaluja, joilla kuluttajia sysätään kohti ostopäätöstä. Siksi ne ohjaavat usein tekemään nopeita päätöksiä, jotka ovat lyhyellä aikavälillä tehokkaita, mutta eivät kanna hedelmää kauaskantoisesti. Taktinen mainonta vaikuttaa vain aktiivisen kampanjan ajan, kun taas brändimarkkinointi on jäänyt muistin perukoille muhimaan. Pelkillä tarjoustärpeillä ei myöskään vakuuteta asiakasta, jolle brändi on entuudestaan täysin tuntematon.

Brändimarkkinointi on yin taktisen mainonnan yangille

Onko ihmekään, että menestyneimmät yritykset ovat lohkaisseet markkinointibudjetistaan aimo annoksen brändimarkkinointiin saavuttaakseen parhaat taktiset tulokset? Toivottavasti jo tässä vaiheessa on käynyt selväksi, että bränditunnettuus ja taktinen markkinointi eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydellisesti täydentäviä markkinoinnin keinoja. Tasapainoinen, molempia lähestymistapoja hyödyntävä strategia tuo parhaat tulokset niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.

Ajattele brändimarkkinointia ja taktista mainontaa suolana ja pippurina: ilman toisiaan valjua ja mautonta, mutta yhdessä avain onnistumiseen lähes jokaisessa ruokalajissa.

Lisätietoja aiheesta voit kysellä:

Henrik Kaila

Lisää samankaltaista luettavaa