Saako mitään enää ostettua, <br>jos netti räjähtäisi huomenna?

Saako mitään enää ostettua,
jos netti räjähtäisi huomenna?

Don & Brancon videosarjan tämänkertaisessa osassa brändineuvonantaja Toni Lähde ja Business Development Director Riku Virta puhuvat siitä, mikä on verkkokaupan merkitys nykymaailmassa. Kaikki kauppa keskittyy verkkoon koko ajan enemmän. Jos joku vetäisi netin töpselin seinästä, osaisiko kukaan enää ostaa mitään? On jo uusi normaali, että kaiken saa klikkailtua ostoskoriin kotisohvalta. Mitä siis kuuluu verkkopalvelujen kehitykselle vuonna 2025?

Verkkokauppa syö bisneksestä koko ajan isomman siivun toimialasta riippumatta. Se vie kaikesta kaupasta tällä hetkellä noin 20% ja joillain aloilla sitäkin enemmän – elektroniikasta jopa 40%. Ja nämä luvut vain kasvavat netin nakertaessa kivijalkakauppojen asemaa. Miksi mennä kauppaan, jos kaiken saa kotiovelle helposti ja halvalla?

Verkossa vietetään muutenkin koko ajan enemmän aikaa. Digitaalisten sisältöjen ääressä vierähtää ihmisiltä keskimäärin jo seitsemän tuntia päivässä. On tunnetusti oltava siellä, missä asiakkaat ovat, ja siksi vuonna 2025 on hyvin vaikea pärjätä ilman tolkun verkkopresenssiä.

Kilpailu kasvaa verkossakin

Vaan ei asiakkaiden eteen noin vain marssita netissäkään. Suuri osa kilpailijoistakin on todennäköisesti jo kuullut internetistä ja hypännyt mukaan digitaaliseen vallankumoukseen: verkkokauppoja on nimittäin olemassa arviolta jo 28 miljoonaa, ja joka päivä avataan yli 2 000 uutta. Miljoonien kauppojen kesken riittää valinnanvaraa, kun myyjät kaikkialta maailmasta tulevat asiakkaan kotisohvalle tyrkyttämään valikoimiaan.

Kasvavan maailmanlaajuisen tarjonnan myötä kilpailu tietysti kasvaa. Verkkokauppapuolella Suomen markkinoillakin ovat viime aikoina jyränneet näkyvästi kiinalaiset halpakaupat, joiden ylivertaista houkutusta ja vaikutusta kotimaisten toimijoiden kassaan on puitu niin mediassa kuin poliitikkojen kabineteissakin.

Isommat toimijat vetävät tässä kilpailussa hihastaan monta valttikorttia: halvemmat hinnat, suurempi valikoima, ostamisen helppous, ja päälle usein vielä omat sovellukset, joissa ostoprosessi on hiottu impulsiiviseen osteluun kannustavaksi tarjousten ja koukuttavuuden kautta. Virtaviivaistetut systeemit päihittävät helppoudessaan ja mukavuudessaan niin kivijalkakaupat kuin pienemmät verkkokaupatkin. Siksi pienemmillä toimijoilla ei ole varaa tarjota puolitiehen jätettyä ostoskokemusta – loputtoman tarjonnan keskellä asiakkaan on helppo vaihtaa kauppaa, jos jokin ei toimi.

Asiakaspalvelu asian ytimessä

Voisi kuvitella, että aivan kaikkea ei saa toimitettua kotisohvalle asti. Kuluttaja nimittäin kaipaa elämyksiäkin – joskus pitää lähteä vähän tuulettumaan, jotta sohvatyynytkin saavat hengähtää. Ehkä kulttuurielämys elokuvissa, illallinen ravintolassa, päivä raviradalla tai ilta oopperassa? Niiden kohdalla on sentään vääntäydyttävä ulos ihmisten ilmoille ja pistettävä rahaa palamaan muutenkin kuin netin kautta.

Vaan toimiva verkkokauppa on oleellinen asia myös elämyspuolella. Mietitään vaikka iltaa elokuvissa: verkkosivuston kautta luetaan siitä, mitä halutaan mennä katsomaan sekä ostetaan liput ja muut lisäpalvelut. Vaikka kotoa pitäisikin poistua, sitä kautta haetaan informaatiota elämyksen suunnitteluun. Ihmiset arvostavat ja myös odottavat helppoutta vapaa-aikansa suhteen – kun tarjontaa on paljon, ei haluta tyytyä huonompaan kuin juuri itselle sopivaan vaihtoehtoon. Hyvä verkkokauppa onkin myymisen lisäksi asiakaspalvelua: siellä on selkeä tuoteinfo ja vastaukset mietityttäviin asioihin.

Lue lisää Don & Brancon tarjoamasta verkkopalvelujen toteutuksesta ja asiakkaidemme kokemuksista. Toimiva digitaalinen kohtaamispaikka tuo asiakkaat luoksesi.

Tutustu Don & Brancon verkkopalveluiden prosessiin

LUE LISÄÄ VERKKOPALVELUISTA

Lisätietoja aiheesta voit kysellä:

Riku Wirta
Business Development Director
+358 40 537 5986
riku@donbranco.fi