Onko kuluttaja kultakala kolmen sekunnin muistilla?

Onko kuluttaja kultakala kolmen sekunnin muistilla?

Don & Brancon videosarjan tässä osassa brändineuvonantaja Toni Lähde ja suunnittelutiimin vetäjä Matti Virtanen puhuvat siitä, miten markkinointi pitää brändin ja yrityksen kuluttajan mielessä. Samalla pohditaan, mitä markkinoinnin kentälle kuuluu vuonna 2025. Jos kaipaat sukellusta syvemmälle markkinoinnin magiaan, voit ladata alta Don & Brancon sisältömarkkinoinnin oppaan.

Eikö kuluttaja tiedä, mitä tahtoo, ellei joku tule kertomaan, mikä on muodissa ja mitä pitää ostaa? Onko hän vain tuuliviiri, joka heiluu trendien mukana mieltä vailla? Kultakala kolmen sekunnin muistilla, jonka huomion kirkkaat valot ja kauniit sanat vievät heti muualle, jos yritys ei muistuta jatkuvasti olemassaolostaan?

Kilpailua ihmisten huomiosta ainakin riittää, sillä verkkokalvoille vyöryvä tiedon tulva kasvaa koko ajan. Ärsykkeitä ja informaatiota on enemmän ja se on lyhytkestoisempaa. Digitaalisten sisältöjen ääressä kuluu ihmisiltä keskimäärin seitsemän tuntia päivässä, mihin mahtuu tolkuton määrä lyhyitä videoklippejä, somepostauksia, uutisia, mainoksia ja vaikka mitä eri kanavista.

Tietysti myös digitaalisten sisältöjen määrä kasvaa. Nettiin ladataan joka päivä 400 miljoonaa terabittiä tavaraa ja vauhti vain kiihtyy: yli 90% koko netin datasta on viimeisen kahden vuoden ajalta. Generoivan tekoälyn ansiosta kuva-, teksti- ja videosisältöjen tuottaminen helpottuu entisestään, joten määrän voi tuskin odottaa vähenevän jatkossakaan. Loputtoman datavyöryn ja kasvavan ärsykemäärän alle katoavat monet toiveikkaat markkinointiyritykset.

Näkyvyys on olemassaoloa

Yritysten kannalta kilpailu ihmisten huomiosta on myös kilpailua asiakkuuksista. Pinon pohjalle hautautuu herkästi, jos itsestään ei pidä vähän meteliä. Vaikka tuote olisi kuinka hyvä, sitä ei tulla hakemaan, jos sen ei tiedetä olevan hyvä – tai ei edes tiedetä, että se on olemassa!

Säännöllinen, näkyvä ja kohdennettu markkinointi pitää yrityksen asiakkaiden mielessä. Se herättää tunteita ja kutsuu mukaan yhteisöön ja arvomaailmaan. Markkinointi ei kerro vain tuotteesta, vaan myös rakentaa brändiä; yleisesti tunnettu eli näkyvillä oleva toimija tuntuu tutulta, luotettavalta ja uskottavalta. Tuntemattomaan toimijaan ei luoteta samalla tavalla – hakukoneilla tuotteita etsiessä kuluttaja klikkaa tutkitusti melko varmasti ensimmäisenä linkkiä, joka ohjaa ennestään tutun brändin sivulle.

Markkinointi on siis silta yrityksen ja asiakkaiden välillä. Se varmistaa, että olet olemassa ja todellinen vaihtoehto kuluttajien mietintämyssyssä.

Markkinoinnin kuumimmat perunat vuonna 2025

Vuonna 2025 tekoälyn käyttö kasvaa entisestään työkalujen kehittyessä niin markkinoinnissa kuin muuallakin. Toisaalta uutuudenviehätyksen karistessa se voi myös kyllästyttää yleisöä, jos mielikuvitukseton toteutus toistaa samankaltaisia ratkaisuja kaikkialla. Tekoäly muuttaa markkinoinnin kenttää ja vaatii vanhoiltakin tekijöiltä uuden opettelua, mutta kekseliäille ideoille on yhä tilausta.

Myös sosiaalisten medioiden kesken käydään kiihtyvää kilpailua käyttäjistä ja mainostajista. Eri somekanavat ja niiden omistussuhteet näyttäytyvät nykyään myös poliittisen vaikuttamisen kenttänä, mikä tekee niiden käytöstä samalla identiteettiä ja omaa arvomaailmaa määrittävän valinnan. Nuorempien sukupolvien kasvaessa yleisönä – neljännes maailman väestöstä on alle 15-vuotiaita – heidän arvonsa ja asenteensa ohjaavat enemmän myös markkinoinnin trendejä.

Tilaa oppaamme sisältömarkkinointiin

Siinä on sisältöä enemmän kuin sanahelinää.

Lisää sähköpostisi allaolevaan kenttään ja lähetämme oppaan latauslinkin sinulle.

Lisätietoja aiheesta voit kysellä:

Matti Virtanen